Leven in Nederland en Duitsland

Ik ben opgegroeid in Nederland, in een Nederlands-Duits gezin. Van jongs af aan had ik intensief contact met familie in Duitsland en leerde ik naast Nederlands ook Duits. Ik voelde mij vooral Nederlands.

In onze familie waren we gek op taal en maakten we onder elkaar ook veel taalgrapjes. Het bekendst is nog wel de uitspraak van mijn vader, toen iemand hem vroeg welke taal er nu eigenlijk bij ons thuis werd gesproken. “Wir pratsen alle tsalen”, antwoordde hij. Wij, de kinderen, lagen tot ieders grote verbazing dubbel. De vraagsteller kende namelijk best een woordje Duits en begreep onmiddellijk wat mijn vader wilde zeggen: wij spreken alle talen. Tja, maar in dit geval dus geen Duits!

De (Zuid-)Duitse  invloed kwam naar ons gevoel het sterkst naar voren aan tafel. Hoewel mijn moeder fulltime werkte, stond er elke avond een uitgebreide maaltijd op tafel en werd daar een glaasje wijn bij gedronken. Ze vond dat de Nederlanders zich er in de keuken maar met een Jantje van Leiden vanaf maakte.

Het grootste feest was bij ons kerst, met cadeautjes op kerstavond. Zo lang we nog ‘geloofden’,  werd Sinterklaas voor de vorm gevierd.  Daarna bleef het bij kleine surprises met daarbij natuurlijk ellenlange gedichten waarin wat plaagstootjes voor de ontvanger niet mochten ontbreken.

Op mijn veertiende mocht ik in Zuid-Duitsland naar school. In Nederland was ik erg verlegen, maar op de Duitse school voelde ik me meteen thuis. Toen werd ik me er pas echt van bewust hoe anders Duitsers  zijn en vooral ook dat ik Duitser was dan ik had gedacht.

Ik werd nog allerter op die verschillen. Maar een enkele keer werd ik toch nog verrast, zoals  de keer dat er Nederlandse vrienden bij mij op de koffie zouden komen. Die ochtend stond ik in de keuken en was ik een taart aan het bakken, want ze zouden ‘rond koffietijd’ komen. Groot was mijn verbazing  toen ze al om 10 uur voor de deur stonden, terwijl ik ze niet voor 15 uur had verwacht.  ‘Kaffee und Kuchen’ is ’s middags tussen 15 en 16 uur, maar ‘koffietijd’ is om 10 uur ’s ochtends!

Inmiddels heb ik van mijn tweetalige en biculturele achtergrond mijn werk gemaakt. Op mijn blog zal ik regelmatig verslag doen van mijn Nederlandse en Duitse belevenissen.